Un Home Mort

Activitats:

28 de setembre a les 19h, a la Fundació Fita: Inauguració de l'exposició "Un home mort", de Joanic Geniüt. Amb intervenció artística a càrrec de Jaume Geli i Joanic Geniüt.
***
23 d'octubre a les 19h, a la Fundació Fita: sessió 7 del curs "L'ofici de llegir" ( Llegir l'Apocalisi i la iconogràfia dels beatus (J. Jubert/Anny Escatllar) . )
***
26 d'octubre a les 19:30h, a la Fundació Fita: Presentació de la simfonia mínima APOKALIPSI, de Pablo Scheerer.
***
28 d'octubre a les 12:00, visita guiada a l'exposició
amb Joanic Geniüt
***
3 de novembre a les 19h, a l'Auditori Viader de la Casa de Cultura: Presentació de la pel·lícula "Un home mort", de Joanic Geniüt.
***
Aquest és un treball multidisciplinar triangular. La primera aresta d'aquest triangle és la producció audiovisual que dona títol al projecte complert "Un Home Mort". Enregistrada a la primavera de 2022, la cinta transcorre seguint el desterro, l'èxtasi, la mort i l'enterrament de l'imaginat Joan de Patmos. Aviat apareixeran elements fantàstics que giraran el curs d'aquesta història i conformaran un relat delirant. La segona vessant i angle d'aquest triangle són els treballs plàstics que neixen com una aproximació a l'imaginari fantàstic de l'apocalipsi. La pel·lícula mostra aquests dibuixos en un estat embrionari com a metàfora de les suposades visions de Joan de Patmos, però tot aquest corpus gràfic evoluciona fins a conformar la col·lecció que es mostra a la sala Domènech Fita de la casa de la Cultura de Girona fins el dia 3 de novembre de 2023. La darrera pota del projecte, la quadratura del cercle... focalitza l'atenció en l'experiència de l'èxtasi, la seva vivència com a fet simbòlic fundacional d'una civilització complerta. Aquest darrer aspecte, materialitza en forma i manera d'intervenció artística a càrrec de Jaume Geli i Joanic el 28 de setmebre de 2023 a la fundació Fita, seu i empara d'aquest treball. L'èxtasi dona inici a tota aquesta experiència conceptual i gràfica.
L’atenció que he tingut amb aquest text bíblic ha estat merament circumstancial però la derivada analítica, una sorprenent i inesperada joia. Em vaig capbussar en l’imaginari apocalíptic provant de comprendre el funcionament de la por que ens condueix. Vaig abraçar el bestiari, els cadàvers i éssers agònics que ens mostra la iconografia catòlica, apostòlica i romana. Va ser una curiositat expectant nascuda de la contemplació onírica de les reproduccions que circulen arreu respecte els beatus. La producció gràfica de l’edat mitjana estava rigorosament controlada per una classe pensant que s’organitzava desde una complexa estructura de poder. Malgrat alguna excepció he volgut treballar aquestes làmines desde la estretor compositiva i simbòlica. Les he executat amb eines barroeres, directament sobre el terra i en amuntegament de paper (la única llicència). Si en algun moment he desviat la direcció, he cremat la feina, he pintat al damunt, he corregit el biaix. Ha estat un procés opressiu. Vull imaginar que ho he fet per respecte amb el text acceptat com a original. Ha estat una necessitat coercitiva. Després de tot, les reflexions sobre el text, les lectures i la valoració de’n Quim… reconèixer un text que per primera vegada dibuixava la concepció que ha modelat la nostre cultura sembla una troballa massa valuosa. Veig en els paràgrafs de l’apocalipsi un text simbòlicament fundacional de la nostra civilització. Però tot això no és més que una nova mentida.
En el context expositiu de "un Home Mort" es va encarregar a Pablo Scheerer una composisió musical que fes una interpretació del text de l'apocalipsi. El que havia de ser una simfonia mínima estructurada en 7 actes que feien el recorregut a través del text original de l'apocalipsi, també havia de ser acompanyat i il·lustrat amb les imatges de l'exposició que hem organitzat a la Fundació Fita. El resultat final però, és un viatge als fonaments de la cinematografia. De la mateixa manera que per la producció gràfica he agafat com a punt de partida unes il·lustracions arcaiques (concretament els dibuixos miniats dels Beatus) per aquest vídeo que agafat com a referència produccions fetes entre 1890 i 1927. Una feina d'arxiu que m'ha dut a trobar filmacions preciosistes tant com atrocitats...
***

enllaços similars:

Conserva de músics

LLums i ombres a La Volta

Black Music Colors